Nieuwe aanwinsten

Vergroot deze foto

AIDS Memorial quiltblokken

  • Stichting NAMENproject Nederland
  • Momenteel zijn de quiltblokken niet te zien in het museum.

De AIDS Memorial QUILT is een verzameling gedenkdoeken (naamvlaggen) ter herinnering aan mensen die aan de gevolgen van aids zijn overleden. Acht naamvlaggen worden op zo’n manier aan elkaar genaaid dat vierkante quiltblokken ontstaan van 3,80 bij 3,80 meter. Samen vormen deze blokken één lappendeken, oftewel een quilt. Dit van oorsprong Amerikaanse initiatief om de omvang van de aidsepidemie in de jaren 80 zichtbaar te maken, bereikte ook Nederland. Momenteel bestaat de Nederlandse AIDS Memorial Quilt uit dertig blokken, waarvan er drie (blok 17, 18 en 26) door de Stichting NAMENproject Nederland aan het museum zijn geschonken.

Blok 17 bevat onder meer de naamvlag voor Arjan Yperlaan (1957-1995), voorzitter van de afdeling Haaglanden van de Hiv Vereniging, en voor Martin Schenk (1965-1996), medewerker Hiv Plus Lijn en de Schorerstichting. Op het tweede exemplaar (blok 18) is de naamvlag voor de Surinaams-Haagse Shantiperkash Parag (1957-1997) te vinden die jarenlang actief was binnen de Hiv Vereniging voor homo’s met een migratieachtergrond. Het derde blok (zie afbeelding) is in zijn geheel gemaakt door naasten en vrijwilligers van het Buddy Netwerk Den Haag.

Het initiatief van de AIDS Memorial Quilt ontstond in San Francisco in 1987. Homoactivist Cleve Jones maakte in dat jaar de allereerste naamvlag ter nagedachtenis aan zijn partner Marvin Feldman. Het gedenkdoek waarop de naam van zijn geliefde stond, had de afmetingen van een graf (90 x 180 centimeter). Veel nabestaanden van mensen die aan de gevolgen van aids zijn overleden, volgden Jones’ voorbeeld en stuurden hun naamvlag op naar San Francisco. Anderen schonken een geldbedrag, materialen of gereedschappen om deze gedenkdoeken te maken. Inmiddels zijn er meer dan 45.000 naamvlaggen. Naast de Verenigde Staten zijn in veel landen over de hele wereld NAMENprojecten opgericht die hun deel van de quilt beheren. In 1989 werd de quilt genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. Het is nog steeds het grootst bestaande gemeenschappelijke creatieve project.

  • Objectnummer: 2017-0001-MWI
  • Afmetingen: 380 x 380 cm (per blok)
  • Materiaal: textiel

Literatuur

Lees meer