GECANCELD - Theathergroep Aluin speelt scène uit voorstelling 1619 Maak het kort...

27-01-2019 | 15:00

Door onvoorziene omstandigheden is de voorstelling van 27 januari helaas gecanceld.

Houdt onze agenda in de gaten voor andere speeldata.

“Maak het kort…” zei Johan van Oldenbarnevelt vlak voor het beulszwaard neerviel. 1619 Maak het kort… toont de laatste dagen van de belangrijke staatsman. Hij zit in de cel omdat hij gearresteerd is wegens landverraad. Iedereen probeert Prins Maurits onder druk te zetten om hem vrij te laten. Maar het doodvonnis wordt uitgesproken en de geschiedenis zal zijn oordeel vellen over deze grondleggers van Nederland.

Met veel humor, enthousiasme en verbazing brengen de jonge acteurs van Aluin de geschiedenis tot leven. De voorstelling, historisch correct voor zo’n 83,7%, geeft een frisse kijk op één van de prachtige verhalen die de Nederlandse geschiedenis rijk is.

1619 Maak het kort… is het derde en laatste deel van ‘De Vaderlandse Oorlog’, een gloednieuw theaterdrieluik geschreven door Erik Snel. Kennis van het vorige deel is niet vereist: de spelers praten je bij. In het voorjaar 2018 zijn op enkele plaatsen in Nederland alle drie de delen van de Vaderlandse Oorlog te zien in een Theatermarathon.

Praktisch:

• Theathergroep Aluin speelt een scène uit de voorstelling 1619 Maak het kort..
  • Duur: circa 20 minuten
  • Het bijwonen van de voorstelling is gratis, u betaalt enkel museumentree. Vooraf aanmelden is niet nodig.
Over de tentoonstelling Johan van Oldenbarnevelt. Man, macht en moord.

Vierhonderd jaar geleden, op 29 augustus 1618, werd Johan van Oldenbarnevelt op het Binnenhof gearresteerd op verdenking van hoogverraad. De oude staatsman werd opgesloten, veroordeeld en uiteindelijk na bijna negen maanden gevangenschap op 13 mei 1619 op het Binnenhof onthoofd. Nog steeds geldt Oldenbarnevelt (1547-1619) als een van de grootste staatsmannen uit de Nederlandse geschiedenis, dé bouwer en stichter van de Nederlandse staat. Ondanks die reputatie werd nooit eerder in Den Haag een tentoonstelling aan hem gewijd.

Het Haags Historisch Museum laat in de tentoonstelling Johan van Oldenbarnevelt. Man, macht en moord zien met welke uitdagingen en dilemma’s de landsadvocaat te maken had. Historische documenten, schilderijen, spotprenten, politieke en religieuze propaganda, maar ook persoonlijke bezittingen zoals het beroemde ‘stokje van Oldenbarnevelt’, brengen je terug naar de tijd van toen.

Theathermarathon - Aluin

Onder de titel De Vaderlandse Oorlog voert Theatergroep Aluin een unieke theatermarathon op over de opkomst en ondergang van Johan van Oldenbarnevelt en Maurits van Nassau. Met veel humor en enthousiasme brengen de jonge acteurs dit 400 jaar oude verhaal van de ‘founding fathers’ van Nederland tot leven. Theater aan het Spui, zondag 17 maart 2019.
Voor tickets en arrangementen, zie www.hnt.nl

Beeld: Kim Verkade - Creative Imaging