Stadswandeling Nooit gebouwd Den Haag

Wandeling
19-01-2020 | 13:00

Ontdek de nooit gebouwde stad aan de hand van de gebouwen die er wél staan. De Amerikaanse ambassasde, de skyline van Den Haag, het Nationale Theater. Allemaal kenmerkende Haagse bouwwerken, echter had het niet veel gescheeld of ze hadden ergens anders gestaan of er totaal anders uitgezien. Een verkeersweg over de Hofvijver en drastische plannen om te bouwen op of nabij het Binnenhof. Hoe spectaculair anders had de stad er uit kunnen zien?

Deze stadswandeling begint met een korte introductie over de tentoonstelling Nooit gebouwd Den Haag. Na de kennismaking met de tentoonstelling zult u de binnenstad met andere ogen leren te bekijken. Aan de hand van de gebouwen die vandaag de dag in de stad staan, duiken we in de nooit gebouwde stad. Bij welke geschrapte projecten slaken we een zucht van verlichting en bij welke plannen moeten we met weemoed en spijt vaststellen dat “Groot Denken” niet ten uitvoer is gebracht? Ontdek het zelf tijdens de stadswandeling Nooit gebouwd Den Haag.

Praktisch:

• Kaarten kosten €12,- exclusief museumentee.
    Kaartverkoop voor de maanden januari, februari en maart start halverwege december.
  • Data:
    zondag 17 november 13.00 - 14.30 uur
    zondag 15 december 13.00 - 14.30 uur
    zondag 19 januari 13.00 - 14.30 uur
    zondag 16 februari 13.00 - 14.30 uur
    zondag 15 maart 13.00 - 14.30 uur
  • De wandeling start bij het Haags Historisch Museum, Korte Vijverberg 7.
  • Tip: doe goede wandelschoenen en warme kleding aan en neem eventueel een paraplu mee, ook met regen gaat de wandeling door.
  • Maximaal 20 personen per wandeling.

Over de tentoonstelling Nooit gebouwd Den Haag

Het negentiende-eeuwse Paleis der Staten-Generaal op het Binnenhof, de Bijlmer-flats in de Schilderswijk, de ‘wereldhoofdstad’ in de duinen, het gotische paleis van koning Willem II op Zorgvliet. Dat klinkt als Den Haag, maar is het niet. Het zijn stuk voor stuk gebouwen, stadsuitbreidingen en wegen die je in Den Haag niet zult tegenkomen. Ze zijn nooit gebouwd.

Van 16 november 2019 t/m 22 maart 2020 zal in het Haags Historisch Museum de tentoonstelling Nooit gebouwd Den Haag te zien zijn. Hoe zou de stad eruit hebben gezien als het dorp Die Haghe in de zestiende of zeventiende eeuw stadsmuren had gekregen? Prachtige ontwerptekeningen en maquettes van onder andere H.P. Berlage, W.M. Dudok en Rem Koolhaas tonen hoe spectaculair anders de stad eruit had kunnen zien. Duik met behulp van Virtual Reality in nooit gebouwde Wereldhoofdstad van het Internationalisme.