Stadswandeling Johan van Oldenbarnevelt

Wandeling
20-01-2019 | 15:30
20-01-2019 | 16:30

Gedurende de tentoonsteling Johan van Oldenbarnevelt. Man, macht en moord start iedere zondag vanaf 9 december t/m 14 april om 15.30 uur een één uur durende stadswandeling met een gids van Gilde Den Haag.

Wandel mee langs de plekken die de man en zijn tijd tot leven brengen. U bent van harte welkom!

Tip: bezoek voorafgaand aan de wandeling de tentoonstelling Johan van Oldenbarnevelt, Man, macht en moord.
Museumentree is niet inbegrepen in de bovengenoemde prijs.

Praktisch:

• Start 15.30 uur tot ongeveer 16.30 uur.
  • De wandeling start bij het Haags Historisch Museum.
  • Tickets kosten €6,- per persoon en kunnen uitsluitend worden gekocht via onze website. Maximaal 15 deelnemers per wandeling.
  • Tip: doe goede wandelschoenen aan en neem eventueel een paraplu mee, ook met regen gaat de wandeling door.
  • De stadswandeling is afgestemd op de tentoonstelling Johan van Oldenbarnevelt. Man, macht en moord. Wij raden u dan ook aan om vooraf de tentoonstelling te bezoeken. Museumentree is niet inbegrepen in bovengenoemde prijs.

Johan van Oldenbarnevelt. Man, macht en moord

Vierhonderd jaar geleden, op 29 augustus 1618, werd Johan van Oldenbarnevelt op het Binnenhof gearresteerd op verdenking van hoogverraad. De oude staatsman werd opgesloten, veroordeeld en uiteindelijk na bijna negen maanden gevangenschap op 13 mei 1619 op het Binnenhof onthoofd. Nog steeds geldt Oldenbarnevelt (1547-1619) als een van de grootste staatsmannen uit de Nederlandse geschiedenis, dé bouwer en stichter van de Nederlandse staat. Ondanks die reputatie werd nooit eerder in Den Haag een tentoonstelling aan hem gewijd.

Het Haags Historisch Museum laat in de tentoonstelling Johan van Oldenbarnevelt. Man, macht en moord zien met welke uitdagingen en dilemma’s de landsadvocaat te maken had. Historische documenten, schilderijen, spotprenten, politieke en religieuze propaganda, maar ook persoonlijke bezittingen zoals het beroemde ‘stokje van Oldenbarnevelt’, brengen u terug naar de tijd van toen.