Stadswandeling Glans, glorie en misère. De Gouden Eeuw in Den Haag

Wandeling
16-06-2019 | 15:30

Gedurende de tentoonstelling Glans, glorie en misère. de Gouden Eeuw in Den Haag start iedere zondag vanaf 28 april t/m 27 oktober om 15.30 uur een één uur durende stadswandeling met een gids van Gilde Den Haag.

Wandel mee langs de plekken die de Gouden Eeuw in Den Haag tot leven brengen. U bent van harte welkom!

Den Haag heeft in de Gouden Eeuw als bestuurscentrum met het stadhouderlijk hof een belangrijke rol gespeeld. Hier concentreerde zich de macht. Het Binnenhof, waar nu het parlement is gehuisvest, is het oudste regeringscentrum ter wereld. Dankzij het succes van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) groeide de internationale handel en kwamen kunst en wetenschap tot bloei. De wandeling voert u langs boeiende plekken waaruit blijkt dat de Gouden Eeuw nog altijd zichtbaar is in Den Haag. Zo wandelt u onder andere langs plaatsen waar belangrijke en invloedrijke politici en staatslieden uit de Gouden Eeuw hebben gewoond, zoals het Johan de Witthuis en de Mauritstoren. Maar ook zult u tijdens de wandeling leren over het Haagse gildewezen uit de 17de-eeuw en maakt u kennis met het Goudsmids Keurhuis. Meer dan vier eeuwen later is de Gouden Eeuw in Den Haag nog steeds herkenbaar en voelbaar.

Tip: bezoek voorafgaand aan de wandeling de tentoonstelling Glans, glorie en misère. De Gouden Eeuw in Den Haag. Om 14.00 uur start op zondag een instaprondleiding, vooraf aanmelden is niet nodig. Museumentree is niet inbegrepen bij de prijs van de stadswandeling.

• Start 15.30 uur tot ongeveer 16.30 uur.
  • De wandeling start buiten bij het Haags Historisch Museum.
  • Tickets kosten €5,- per persoon en kunnen uitsluitend worden gekocht via onze website. Maximaal 15 deelnemers per wandeling.
  • Tip: doe goede wandelschoenen aan en neem eventueel een paraplu mee, ook met regen gaat de wandeling door.
  • De stadswandeling is afgestemd op de tentoonstelling Glans, glorie en misère. De Gouden Eeuw in Den Haag. Wij raden u dan ook aan om vooraf de tentoonstelling te bezoeken. Museumentree is niet inbegrepen in bovengenoemde prijs.

De tentoonstelling: Glans, glorie en misère. De Gouden Eeuw in Den Haag

Den Haag was in de Gouden Eeuw hét centrum van de macht en het politieke middelpunt van de Republiek. Den Haag had als dorp en internationaal diplomatiek centrum een aparte status. Hier woonden de Oranjes, die als stadhouders grote macht bezaten. Rond het Binnenhof, bestuurscentrum van de Republiek, verrezen indrukwekkende stadspaleizen voor diplomaten, vertegenwoordigers van de provincies en rijke burgers. Hun aanwezigheid stimuleerde de productie van luxegoederen en ambitieuze bouwprojecten: Den Haag beleefde een periode van culturele bloei en economische groei. Maar hoe zat het met armoede, hoge kindersterfte, de handel in koloniale producten en slavernij?