Lezing 'Zwarte Piet: altijd in beweging' door Alex van Stipriaan

17-12-2017 | 15:00

In het eeuwenoude Sinterklaasfeest is Zwarte Piet een relatieve nieuwkomer. Hij is een zeer beweeglijk figuur en dat geldt ook voor zijn verschijningsvorm. In de loop van de tijd is er namelijk nogal wat aan hem veranderd. Ooit deed hij zijn knechtenwerk in zijn eentje, nu is hij met soms wel honderden tegelijk en is zijn verhouding tot de Sint niet altijd meer zo duidelijk. Professor Alex van Stipriaan volgt het spoor van deze ontwikkeling in zijn lezing 'Zwarte Piet: altijd in beweging' op zondag 17 december om 15.00 uur.

Over Alex van Stipriaan

Alex van Stipriaan is professor in Caraibische Geschiedenis en Cultuur aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij doet veel onderzoek en publiceert al jaren over geschiedenis, erfgoed, cultuur en beeldende kunst in Suriname en de Nederlandse Cariben. Gedurende tien jaar combineerde hij zijn universitair werk met het Tropenmuseum waar hij een aantal populaire tentoonstellingen maakte o.a. over Surinaamse Marrons en over Zwart & Wit in Nederland sinds 1863. Ook was hij co-producent van een documentaire Back to the Roots en is hij betrokken bij internationale samenwerkingsprojecten. Samen met enkele andere wetenschappers en kunstenaars produceerde hij in 2015 het glossy magazine PIET, handleiding voor een moderne Sinterklaasviering.

Bestel uw ticket online

• Tickets kosten € 12,50 regulier of € 7,50 met kortingspas (Museumkaart, Rotterdam- of Ooievaarspas).
  • Tickets kunnen online worden besteld.
  • Let op: indien u naar de lezing komt zonder vooraf een ticket te hebben gekocht, kunnen wij u helaas niet garanderen dat er nog plek is. Om teleurstelling te voorkomen, adviseren we u daarom altijd vooraf tickets te bestellen of uiterlijk een uur voor aanvang naar de kassa te bellen.
  • Voor of na de lezing kunt u op eigen gelegenheid onze tentoonstelling Afrikaanse bedienden aan het Haagse hof bezoeken.

[Afbeelding: Sint Nicolaas en Zwarte Piet met de klas van juffrouw Dora van Weers, 1935, Haags Gemeentearchief]