Lezing Nooit gebouwd Spuikwartier door Tim Verlaan

26-01-2020 | 13:00

Op het moment wordt er in het Spuikwartier druk gebouwd; het is een gebied ‘in beweging’. Van hoge (woon)torens tot het stadhuis en van Nieuwe Kerk en theater tot toekomstig cultuurcentrum. Sinds de Tweede Wereldoorlog is het Spuikwartier een weelderig landschap geworden aan nieuwbouwprojecten en culturele instellingen. Diverse ontwikkelingsplannen en architecten hebben de revue gepasseerd: van Dudok tot Plan Mouton en van de Toren van Nervi tot De Nieuwe Hout. Diverse plannen zijn nooit uitgevoerd, vele ontwerpen zijn nooit gebouwd. Tim Verlaan (Universiteit Amsterdam, Failed Architecture & Urban History) neemt u mee terug naar de na-oorlogse jaren tot nu: het nooit gebouwde Spuikwartier.

Tim Verlaan is als universitair docent verbonden aan de afdeling Geschiedenis, en doet bij het ACUH onderzoek naar de sociaal-economische, politieke en culturele geschiedenis van West-Europese steden. Hiervoor werkte hij als universitair docent Architectuurgeschiedenis aan de Vrije Universiteit en als gastonderzoeker aan Fordham University te New York, het Institut für Raumbezogene Sozialforschung te Berlijn en het Centre for Urban History te Leicester. Zijn proefschrift handelt over de discussies die bestuurders, burgers en projectontwikkelaars in de jaren zestig en zeventig voerden over de toekomst van Nederlandse binnensteden, en is in het najaar van 2017 als De ruimtemakers verschenen bij Vantilt. Hij is medeoprichter van Failed Architecture en redacteur van Urban History, en vervult diverse adviserende functies op het gebied van architectuur en stedenbouw. Grootstedelijke ontwikkelingen als gentrificatie en stadsvernieuwing staan centraal in zowel zijn onderwijs- als onderzoekstaken.

Praktisch:

• Kaarten kosten €10,- exclusief museumentee.
    Kaartverkoop start halverwege december.
  • Datum: zondag 26 januari 13.00 - 14.00 uur

Over de tentoonstelling Nooit gebouwd Den Haag

Het negentiende-eeuwse Paleis der Staten-Generaal op het Binnenhof, de Bijlmer-flats in de Schilderswijk, de ‘wereldhoofdstad’ in de duinen, het gotische paleis van koning Willem II op Zorgvliet. Dat klinkt als Den Haag, maar is het niet. Het zijn stuk voor stuk gebouwen, stadsuitbreidingen en wegen die je in Den Haag niet zult tegenkomen. Ze zijn nooit gebouwd.

Van 16 november 2019 t/m 22 maart 2020 zal in het Haags Historisch Museum de tentoonstelling Nooit gebouwd Den Haag te zien zijn. Hoe zou de stad eruit hebben gezien als het dorp Die Haghe in de zestiende of zeventiende eeuw stadsmuren had gekregen? Prachtige ontwerptekeningen en maquettes van onder andere H.P. Berlage, W.M. Dudok en Rem Koolhaas tonen hoe spectaculair anders de stad eruit had kunnen zien. Duik met behulp van Virtual Reality in nooit gebouwde Wereldhoofdstad van het Internationalisme.