Lezing Nooit gebouwd Den Haag door conservator Lex van Tilborg

23-02-2020 | 13:00

Hoe anders had Den Haag er uit kunnen zien? In de tentoonstelling Nooit gebouwd Den Haag staan tientallen bijzondere, Haagse plannen die om uiteenlopende redenen onuitgevoerd zijn gebleven: van ontwerpen voor beeldbepalende gebouwen als het Vredespaleis, het stadhuis en ambitieuze stadsuitbreidingen. Van praktische oplossingen tot utopische projecten. Wat waren de ideeën achter deze plannen? En waarom zijn ze niet uitgevoerd?

Lex van Tilborg (conservator en auteur van Nooit gebouwd Den Haag) bespreekt de meest spraakmakende nooit gebouwde projecten; wat zijn de hoogte- en dieptepunten? Bij welke geschrapte projecten slaken we een zucht van verlichting en bij welke plannen moeten we met weemoed en spijt vaststellen dat “Groot Denken” niet ten uitvoer is gebracht?

Praktisch:

• Kaarten kosten €10,- exclusief museumentee.
    Kaartverkoop start halverwege december.
  • Datum: zondag 23 februari 13.00 - 14.00 uur

Over de tentoonstelling Nooit gebouwd Den Haag

Het negentiende-eeuwse Paleis der Staten-Generaal op het Binnenhof, de Bijlmer-flats in de Schilderswijk, de ‘wereldhoofdstad’ in de duinen, het gotische paleis van koning Willem II op Zorgvliet. Dat klinkt als Den Haag, maar is het niet. Het zijn stuk voor stuk gebouwen, stadsuitbreidingen en wegen die je in Den Haag niet zult tegenkomen. Ze zijn nooit gebouwd.

Van 16 november 2019 t/m 22 maart 2020 zal in het Haags Historisch Museum de tentoonstelling Nooit gebouwd Den Haag te zien zijn. Hoe zou de stad eruit hebben gezien als het dorp Die Haghe in de zestiende of zeventiende eeuw stadsmuren had gekregen? Prachtige ontwerptekeningen en maquettes van onder andere H.P. Berlage, W.M. Dudok en Rem Koolhaas tonen hoe spectaculair anders de stad eruit had kunnen zien. Duik met behulp van Virtual Reality in nooit gebouwde Wereldhoofdstad van het Internationalisme.