Lezing Nooit gebouwd Binnenhof door Diederik Smit

22-12-2019 | 13:00

Het Binnenhof zoals we het al decennia kennen: met het Torentje van de Premier en de Ridderzaal waar op Prinsjesdag de troonrede wordt voorgedragen door het staatshoofd. Toch had het niet veel gescheeld of het Binnenhof had er heel anders uit gezien. Verbouwingen, uitbreidingen, nieuwbouw op of naast het Binnenhof. Door de eeuwen heen kwamen er tientallen plannen waardoor dit stadsicoon een heel ander uiterlijk had kunnen krijgen. Uit de praktijk is gebleken: zo ver kwam het meestal niet. Diederik Smit (Universiteit Leiden en vakgroep Vaderlandse Geschiedenis) neemt u mee in het verhaal van het nooit gebouwde Binnenhof.

Diederik Smit (1983-) studeerde moderne politieke geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en is sinds 2010 verbonden aan de vakgroep Vaderlandse Geschiedenis van de Universiteit Leiden. In 2015 promoveerde hij op het proefschrift Het belang van het Binnenhof, twee eeuwen Haagse politiek, huisvesting en herinnering. Ook werkte hij mee aan het recent verschenen standaardwerk over de geschiedenis van de Tweede Kamer In dit huis. Twee Eeuwen Tweede Kamer. Momenteel doet hij in het kader van het NWO-project The persistence of civic identities in the Netherlands onderzoek naar provinciale identiteit in Nederland in de periode 1748-1848.

Praktisch:

• Kaarten kosten €10,- exclusief museumentee.
    Kaarten zijn online te koop.
  • Datum: zondag 22 december 13.00 - 14.00 uur

Over de tentoonstelling Nooit gebouwd Den Haag

Het negentiende-eeuwse Paleis der Staten-Generaal op het Binnenhof, de Bijlmer-flats in de Schilderswijk, de ‘wereldhoofdstad’ in de duinen, het gotische paleis van koning Willem II op Zorgvliet. Dat klinkt als Den Haag, maar is het niet. Het zijn stuk voor stuk gebouwen, stadsuitbreidingen en wegen die je in Den Haag niet zult tegenkomen. Ze zijn nooit gebouwd.

Van 16 november 2019 t/m 22 maart 2020 zal in het Haags Historisch Museum de tentoonstelling Nooit gebouwd Den Haag te zien zijn. Hoe zou de stad eruit hebben gezien als het dorp Die Haghe in de zestiende of zeventiende eeuw stadsmuren had gekregen? Prachtige ontwerptekeningen en maquettes van onder andere H.P. Berlage, W.M. Dudok en Rem Koolhaas tonen hoe spectaculair anders de stad eruit had kunnen zien. Duik met behulp van Virtual Reality in nooit gebouwde Wereldhoofdstad van het Internationalisme.