Lezing Nooit gebouwd Binnenhof door Diederik Smit

22-12-2019 | 13:00

Het Binnenhof maakt zich op voor een langdurige verbouwing. Van sloop en grootschalige nieuwbouw is geen sprake. Deze verbouwing staat in het teken van ‘soberheid en doelmatigheid’. Het is tegenwoordig ondenkbaar dat delen van het Binnenhof gesloopt worden.Toch had het niet veel gescheeld of het Binnenhof had er heel anders uit gezien of was compleet verdwenen.

Verbouwingen, uitbreidingen, sloop en nieuwbouw op of naast het Binnenhof, door de eeuwen heen zijn er tientallen plannen gemaakt. Vanaf het midden van de 19de eeuw zijn drie grote prijsvragen georganiseerd voor nieuwbouw op het Binnenhof – zonder tastbaar resultaat. Pas in 1980 kwam er met de keuze voor architect Pi de Bruijn een einde aan bijna anderhalve eeuw verbouwingsplannen.

Diederik Smit (Universiteit Leiden, vakgroep Vaderlandse Geschiedenis) neemt u mee in het verhaal van het Nooit Gebouwde Binnenhof.

Diederik Smit (1983-) studeerde moderne politieke geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en is sinds 2010 verbonden aan de vakgroep Vaderlandse Geschiedenis van de Universiteit Leiden. In 2015 promoveerde hij op het proefschrift Het belang van het Binnenhof, twee eeuwen Haagse politiek, huisvesting en herinnering. Ook werkte hij mee aan het recent verschenen standaardwerk over de geschiedenis van de Tweede Kamer In dit huis. Twee Eeuwen Tweede Kamer. Momenteel doet hij in het kader van het NWO-project The persistence of civic identities in the Netherlands onderzoek naar provinciale identiteit in Nederland in de periode 1748-1848.

Praktisch:

• Kaarten kosten €10,- exclusief museumentee.
    Kaarten zijn online te koop.
  • Datum: zondag 22 december 13.00 - 14.00 uur

Over de tentoonstelling Nooit gebouwd Den Haag

Het negentiende-eeuwse Paleis der Staten-Generaal op het Binnenhof, de Bijlmer-flats in de Schilderswijk, de ‘wereldhoofdstad’ in de duinen, het gotische paleis van koning Willem II op Zorgvliet. Dat klinkt als Den Haag, maar is het niet. Het zijn stuk voor stuk gebouwen, stadsuitbreidingen en wegen die je in Den Haag niet zult tegenkomen. Ze zijn nooit gebouwd.

Van 16 november 2019 t/m 22 maart 2020 zal in het Haags Historisch Museum de tentoonstelling Nooit gebouwd Den Haag te zien zijn. Hoe zou de stad eruit hebben gezien als het dorp Die Haghe in de zestiende of zeventiende eeuw stadsmuren had gekregen? Prachtige ontwerptekeningen en maquettes van onder andere H.P. Berlage, W.M. Dudok en Rem Koolhaas tonen hoe spectaculair anders de stad eruit had kunnen zien. Duik met behulp van Virtual Reality in nooit gebouwde Wereldhoofdstad van het Internationalisme.

Foto: Kim Verkade