Lezing 'Lita de Ranitz en haar pronkpoppenhuis' door Ileen Montijn

Lezing
14-04-2018 | 15:00
14-04-2018 | 16:00

Op zaterdag 14 april, de Dag van de Haagse Geschiedenis, houdt historica Ileen Montijn een lezing over Lita de Ranitz (1876-1960) en haar grote pronkpoppenhuis. Wie was deze eigenzinnige vrouw, uit wat voor kringen was zij afkomstig en wie waren haar vrienden? Wat vertelt haar grote poppenhuis over het leven van de hoge burgerij omstreeks 1910, en wat heeft het gemeen met de beroemde, oudere poppenhuizen in Nederlandse musea? Voor of na de lezing kunt u op eigen gelegenheid de tentoonstelling De wereld achter een poppenhuis bezoeken.

Over Ileen Montijn

Ileen Montijn is historica en schrijfster. Zij is geboren in Den Haag, groeide op in het buitenland, en was na haar studie geruime tijd verbonden aan NRC Handelsblad. In 1998 publiceerde zij Leven op stand 1890-1940, een boek over het huiselijke leven van de Nederlandse bovenlaag. Het werd vele malen herdrukt, en opgenomen in de 'Basisbibliotheek voor de Nederlandse letteren'. Montijn schreef verder onder meer over eetgewoonten, over het Nederlandse interieur en over het verlangen naar landelijkheid. Haar meest recente boek is Tot op de draad, de vele levens van oude kleren (Atlas Contact 2017).

Praktische informatie

  • Een ticket kost € 12,50 regulier of € 7,50 met kortingspas (Museumkaart, ICOM, Rotterdam- of Ooievaarspas) inclusief museumentree.
  • Tickets kunnen online worden gekocht.
  • Voor of na de lezing van Ileen Montijn kunt u op eigen gelegenheid de tentoonstelling De wereld achter een poppenhuis bezoeken.