Lezing 'Plaatsen van gedeeld vertier in 19de-eeuws Den Haag' door prof. dr. Furnée

Lezing
09-07-2017 | 15:00

Negentiende-eeuws Den Haag staat bekend als een stad van scherpe sociale contrasten. Tussen rijk en arm bevonden zich talrijke klassen en subklassen die liefst zo min mogelijk met elkaar omgingen. Dat was vooral te merken op publieke plaatsen van vertier, waar uiteenlopende sociale groepen elkaar ontmoetten maar zich vaak ook demonstratief van elkaar onderscheidden.

In deze lezing zal Jan Hein Furnée inzicht geven in de fascinerende sociale verhoudingen tussen arme en rijke Hagenaars in hun gedeelde vertier: in de Koninklijke Schouwburg, op de schaatsbanen, tijdens de meikermis, in het Haagse bos en op het Scheveningse strand. Is er tegenwoordig veel veranderd?

Over prof. dr. Jan Hein Furnée

Prof.dr. Jan Hein Furnée is hoogleraar Europese cultuurgeschiedenis aan de Radboud Universiteit. Zijn onderzoek richt zich op de geschiedenis van stedelijke vrijetijdscultuur, cultuurparticipatie, consumptiecultuur, toerisme en cultuurbeleid sinds 1750. Een van zijn belangrijkste aandachtsgebieden is de geschiedenis van negentiende-eeuws Den Haag. Hij publiceerde onder meer Plaatsen van beschaafd vertier. Standsbesef en stedelijke cultuur in Den Haag, 1850-1890 (Amsterdam 2012).

Praktische informatie

  • Kosten: €12,50 regulier of €7,50 voor kortingspashouders (Museumkaart, Rotterdam- en Ooievaarspas)
  • Tickets kunnen online worden gekocht.
  • Voor of na de lezing kunt u op eigen gelegenheid de tentoonstelling Arm en Rijk / Rijk en Arm bezoeken.