Instaprondleiding: Johan van Oldenbarnevelt. Man, macht en moord.

Rondleiding
30-03-2019 | 14:00

Tijdens deze gratis instaprondleiding leidt onze gids je rond door de tentoonstelling Johan van Oldenbarnevelt. Man, macht en moord. Je kunt je op de dag zelf melden bij de kassa. Deelname is gratis en vooraf aanmelden is niet nodig, je betaalt enkel museumentree.

Tip: deze rondleiding is vooral gericht op volwassenen.

Over de tentoonstelling

Vierhonderd jaar geleden, op 29 augustus 1618, werd Johan van Oldenbarnevelt op het Binnenhof gearresteerd op verdenking van hoogverraad. De oude staatsman werd opgesloten, veroordeeld en uiteindelijk na bijna negen maanden gevangenschap op 13 mei 1619 op het Binnenhof onthoofd. Nog steeds geldt Oldenbarnevelt (1547-1619) als een van de grootste staatsmannen uit de Nederlandse geschiedenis, dé bouwer en stichter van de Nederlandse staat. Ondanks die reputatie werd nooit eerder in Den Haag een tentoonstelling aan hem gewijd.

Het Haags Historisch Museum laat in de tentoonstelling Johan van Oldenbarnevelt. Man, macht en moord zien met welke uitdagingen en dilemma’s de landsadvocaat te maken had. Historische documenten, schilderijen, spotprenten, politieke en religieuze propaganda, maar ook persoonlijke bezittingen zoals het beroemde ‘stokje van Oldenbarnevelt’, brengen de man en zijn tijd tot leven. In een speciale presentatie over het proces en zijn terechtstelling zal vanaf 16 februari 2019 in Museum de Gevangenpoort o.a. het beruchte beulszwaard te zien zijn.