Indisch verzet tijdens de WOII - lezing door Herman Keppy

30-10-2020 | 15:00

Den Haag heeft al eeuwenlang een multicultureel karakter. Een grote groep inwoners heeft een Indische achtergrond. Velen woonden hier al voordat de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Toch zijn er maar weinig verhalen bekend van Nederlanders met een Indische achtergrond uit de oorlog. Zouden er onder hen jongens zijn gemobiliseerd? Ja, natuurlijk. Zouden de mensen uit Indië in Rotterdam op 14 mei 1940 ook zijn gebombardeerd? Ja, natuurlijk. Zou de Indische gemeenschap in het westen van het land honger hebben geleden tijdens de Hongerwinter? Ja, natuurlijk. Zouden zij in het verzet hebben gezeten? Ja, natuurlijk. Leer de verhalen van deze verzetshelden kennen.

Onlangs publiceerde Herman Keppy het boek ‘Zijn jullie kerels of lafaards? De Indische en Indonesische strijd tegen de nazi’s 1940 – ‘45’. Deze publicatie poogt voor de eerste keer een overzicht te geven van de strijd en het verzet tegen de Duitse bezetter door mensen afkomstig uit Nederlands-Indië, het huidige Indonesië: Indonesiërs, Indo's en totoks. Van intellectueel tot gewone arbeider, mannen en vrouwen, politiek gezien van zeer links tot zeer rechts. Het is voor velen, inclusief de Indische gemeenschap, een tot nog toe onzichtbaar verhaal. Dit boek is de geschiedenis van de Duitse bezetting opnieuw verteld, maar nu ingekleurd, ook letterlijk, door mensen uit Nederlands-Indië.

Herman Keppy

Keppy is de zoon van een Nederlandse moeder en een Molukse vader. Hij geeft regelmatig lezingen, publiceert in diverse media en heeft meegewerkt aan meerdere boekpublicaties. Van eigen hand zijn vijf boeken verschenen: De laatste inlandse schepelingen, Tussen Ambon en Amsterdam, Flat River Flamingo, Pendek en Zijn jullie kerels of lafaards?.

Praktische info

• Vrijdag 30 oktober 15.00 - 16.00 uur
  • Kaarten kosten €7,- exclusief museumentree.
  • Deelname is alleen mogelijk met een online ticket, verkrijgbaar via onze website.
  • Bezoekers dienen een mondkapje te dragen in het museum, eenmaal plaatsgenomen in de zaal mag het mondkapje afgenomen worden.

Over de tentoonstelling Verlangen naar Vrijheid en Vrede

Wat doet oorlog met mensen?

Deze vraag staat centraal in de tentoonstelling. Ooggetuigen vertellen over de angstige meidagen van 1940, het Duitse bestuur, de razzia’s, de Jodenvervolging, de Atlantikwall, de bombardementen en de Hongerwinter. Hoe verging het deze mensen en wat kunnen we van ze leren? De bijzondere verhalen -aangevuld met foto’s, film en objecten- maken de tentoonstelling een indrukwekkende ervaring.

Beeldmateriaal: Engelandvaarder Rudy Burgwal. Collectie NIOD.