Hofstede lezing Jacob Cats

Lezing
15-09-2019 | 13:30

Het muziektheaterstuk rond het leven van Jacob Westerbaen wordt voorafgegaan door drie Hofstede Lezingen die de vriendschappelijke band tussen Huygens, Cats en Westerbaen belichten. Naast Constantijn Huygens speelde ook Jacob Cats een leidende rol in het 17de eeuwse literaire leven van Den Haag. Behalve zijn hofdicht ‘Ouderdom, Buytenleven en Hofgedachten op Sorghvliet’ schreef hij nog meer bekende werken, zoals de gedichtenbundel ‘Houwelijck’, waarmee ‘vadertje’ Cats de beroemdste moraaldichter in de Nederlandse literatuurgeschiedenis zou worden.

Lezing prof. dr. Johan Koppenol

Jacob Cats (1577-1660) is de nestor van de drie grote dichters die rond 1650 buitenplaatsen aanlegden in en bij Den Haag. Hij was toen zo’n vijfenzeventig jaar oud, aan het eind van een lange, indrukwekkende loopbaan en – veel meer dan de twintig jaar jongere Constantijn Huygens en Jacob Westerbaen – op zoek naar rust, werkelijke rust. Tuinierend, lezend en schrijvend wilde hij zich voorbereiden op de dood. Dat teruggetrokken bestaan betekende niet dat hij wereldvreemd werd, want hij kreeg bezoek van familie, predikanten en een beperkt aantal vrienden. Voor zover hij nog aan het actieve leven deelnam, was dat als dichter. Hij publiceerde zijn verzameld werk in een spectaculaire uitgave en wisselde verzen uit met zijn literaire buren. Of Huygens daadwerkelijk op bezoek kwam is niet bekend, maar zeker is dat de onbesuisde grapjas Westerbaen onaangekondigd binnenviel op Sorghvliet. Een lezing over de oude Cats die bij de les gehouden wordt door een jongere generatie.

Praktisch

  • Datum: zondag 15 september 2019
  • Locatie lezing: Haags Historisch Museum, Korte Vijverberg 7, Den Haag
    13.30-14.00 uur: inloop
    14.00-15.00 uur: lezing en nagesprek in Schutterszaal
  • Kosten: € 10,00 p.p. of gratis met een museumkaart
  • Betaling:15 september a.s. aan de kassa van het museum.
  • Reservering: mailen naar JacobCatsLezing@gmail.com o.v.v. naam, aantal personen, telefoonnummer

Voor/na de lezing heeft u toegang tot de tentoonstelling ‘Glans, glorie en misère. De Gouden Eeuw in Den Haag’.

Prof. dr. Johan Koppenol (1965)
is hoogleraar Oudere Nederlandse letterkunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij is gespecialiseerd in de literatuur van de Gouden Eeuw en publiceerde onder meer over Vondel, Hooft en Westerbaen. Op dit moment werkt hij aan ‘De Polderaar’, een biografie van Jacob Cats.

Deze lezing wordt georganiseerd door Stichting tot behoud van de Historische Buitenplaats Ockenburg.