Dutch Caribbean Book Club bespreekt ‘De geschiedenis van Aruba tot 1816: van zustereiland tot imperium in imperio’ van dr. Adi Martis.

26-10-2019 | 13:00

Ter gelegenheid van de Maand van de Geschiedenis organiseert Dutch Caribbean Book Club in samenwerking met het Haags Historisch Museum op zaterdag 26 oktober een bijeenkomst waarbij er aandacht is voor de geschiedenis van Aruba.

Het boek van dr. Adi Martis beschrijft de pre-koloniale periode (2500 v.Chr-1500), de jaren dat het eiland het bezit was van Spanje (1499-1634) en de periode onder het bestuur van de West-Indische Compagnie (1636-1791) en de roerige overgangsjaren die daarop volgden tot de overdracht van het eiland door de Engelsen aan Nederland (1792-1816). Deze nieuwe geschiedenis van Aruba corrigeert oude koloniale en 'indianenverhalen' over het eiland en bevat veel nieuwe gegevens.

Over de auteur Adi Martis
Dr. J.A. (Adi) Martis heeft meer dan vijftig jaar literatuur verzameld over Aruba en het Caribisch gebied. Na zijn pensionering als kunsthistoricus aan de Universiteit Utrecht besloot hij vanuit een Caribisch perspectief zijn eigen verhaal over zijn geboorte-eiland te vertellen. De afgelopen acht jaar heeft Martis primaire bronnen geraadpleegd uit archieven in Spanje (Sevilla), Nederland (Den Haag, Amsterdam, Leiden en Utrecht) en op Aruba; de belangrijkste secundaire literatuur herlezen en genealogisch onderzoek verricht naar oude Arubaanse families.

Enkele prominente leden zullen het boek van dr. Adi Martis lezen en deelnemen in een panel om samen met de auteur te bespreken.

Praktische

• Datum: zaterdag 26 oktober van 13.00-15.30 uur
  • Locatie: Haags Historisch Museum, Korte Vijverberg 7, Den Haag
  • Aanmelden: Dutch Caribbean Book Club, dutchcaribbeanbookclub@gmail.com
  • Entree: €10,- of gratis met een Museumkaart (te voldoen bij entree museum). Inclusief hapje en drankje na afloop.

Foto: A.M. Minnaard fotografie