Dag van de Haagse Geschiedenis

14-04-2018 | 11:00
14-04-2018 | 17:00

Op zaterdag 14 april, tijdens de Dag van de Haagse Geschiedenis en de Nationale Museumweek, organiseert het Haags Historisch Museum diverse activiteiten voor jong en oud. Het thema is dit jaar: Vreemde Vogels.

De ooievaar is onlosmakelijk met Den Haag verbonden. Maar waarom is dat eigenlijk? En sinds wanneer is de ooievaar onderdeel geworden van het Haagse stadswapen? Je ontdekt het tijdens de Dag van de Haagse Geschiedenis in het Haags Historisch Museum! Tip: we zijn deze dag al om 11.00 uur open én ook met een kraampje op het Plein te vinden.

Kinderworkshop: Maak je eigen knuffelooievaar (van 11.30 tot 13.00 uur)
Weet jij waarom de ooievaar typisch Haags is? Ontdek het tijdens de Dag van de Haagse Geschiedenis! Eerst ga je het museum in, samen met de Haagse ooievaar. Daarna maak je tijdens de workshop jouw eigen knuffelooievaar, die je natuurlijk na afloop mee naar huis mag nemen. Een kaartje kost € 5,- incl. museumentree en je kunt reserveren via educatie@haagshistorischmuseum.nl.

Gratis instaprondleiding (om 12.30, 13.30 en 14.30 uur)
Ga mee met een rondleiding en ontdek de 'vreemde vogels' binnen het museum, waarbij de Haagse ooievaar natuurlijk niet mag ontbreken. Aanmelden voor deze rondleiding is niet nodig.

Lezing over Lita de Ranitz en haar pronkpoppenhuis door Ileen Montijn (van 15.00 tot 16.00 uur)
Tijdens deze lezing vertelt Ileen Montijn over Lita de Ranitz (1876-1960) en haar grote pronkpoppenhuis. Wie was deze eigenzinnige dame en in welke kringen begaf zij zich? Wat is er allemaal te ontdekken in haar poppenhuis uit 1910 en waar haalde zij haar inspiratie vandaan bij het inrichten? Let op: voor deze lezing dient u vooraf online een ticket te kopen.

Bezoek de tentoonstelling De wereld achter een poppenhuis (hele dag)
De fascinatie voor het kleine om ons heen is van alle tijden. De tentoonstelling De wereld achter een poppenhuis zoomt in op dé publiekslieveling van het museum, het grote pronkpoppenhuis uit 1910 van Lita de Ranitz.

De impact van WOII op Den Haag i.s.m. Stichting 3 maart 1945 (om 11:45 en 14:45 uur)
Deze rondleiding start bij de kraam van Stichting 3 maart 1945 op het Plein. Hier vertellen ze je over het vergissingsbombardement op Bezuidenhout van 1945. Na een korte wandeling kom je aan bij het museum, waar een flitsrondleiding door de WOII-zaal volgt. De rondleiding om 11.45 uur is Nederlandstalig en om 14.45 uur Engelstalig.

Speciaal voor kinderen

Je eigen Haagse Tijdlijn cadeau
Haal een quiz op bij onze kraam op het Plein, beantwoord alle vragen en verdien een leuk prijsje!

Speur- en kijktochten
Voor kinderen zijn er altijd leuke speur- en kijktochten beschikbaar bij de kassa van het museum. In de tentoonstelling De wereld achter een poppenhuis is er zelfs een speciaal Kinderspoor te vinden, waarin we kinderen uitnodigen om op ontdekkingsreis te gaan langs verschillende kastjes met miniatuurvoorwerpen, vergrootglazen, spelletjes en opdrachten.